Am auzit de prea multe ori in ultima vreme oameni plangandu-se de asa-zisa masificare a invatamantului superior. Accesul a sute de mii de tineri romani la studii universitare este perceput ca fiind problematic. Care va sa zica, numarul studentilor ar duce la scaderea calitatii educatiei.

Eu cred ca de fapt lucrurile nu stau chiar asa. Cu o rata de participare a populatiei la studii universitare de doar 51% stam prost comparativ cu alte state ale Uniunii Europene.

Pe de alta parte, traim totusi intr-o societate a cunoasterii. Cele mai performante natii nu sunt cele care au resursele naturale cele mai bogate, ci cele care au investit masiv in educatia propriilor cetateni. Din ce in ce mai multe slujbe se adreseaza tinerilor cu studii universitare sau post-universitare. Conform unui studiu Eurostat, 91,8% dintre tinerii romani intre 25-39 de ani cu studii superioare au un loc de munca, comparativ cu doar 76% dintre cei cu studii liceale.

Cand vorbim despre strategii guvernamentale, nu ar trebui sa ne preocupe faptul ca nu avem destui dulgheri sau instalatori – ar trebui insa cu adevarat sa ne preocupe faptul ca nu suntem competitivi in Europa si in lume pentru ca nu avem destui cercetatori, ingineri, specialisti, antreprenori. Si nu vorbesc deloc despre elite, despre varfuri. Vorbesc despre acea clasa de mijloc extrem de timida in Romania, care trebuie insa construita pentru ca ea este cea care aduce progres si prosperitate.

Saptamana trecuta, la un eveniment la care am participat, am auzit un distins domn olandez comentand: „voi romanii aveti un avantaj competitiv in faptul ca sunteti o sursa de forta de munca ieftina”. Ieftina si slab pregatita as adauga eu.

Asta ne dorim de fapt? Sa fim forta de munca ieftina a Europei? Sau ar trebui sa ne dorim sa fim forta de munca performanta si inalt calificata – BINE platita a Europei?

Pe de alta parte scaderea calitatii educatiei superioare este un fapt, insa nu cauzat de numarul studentilor, ci subfinantarii, lipsei de viziune, lipsei de deschidere a multor universitati. Taxele de studiu mici sunt doar o parte din problema – exista si alte potentiale surse de finantare ne-exploatate. Atragerea de studenti straini platitori de taxe este doar una dintre acestea.

Multi dintre bursierii nostri plecati la studii masterale si doctorale la cele mai bune universitati din lume ne spun ca vor sa se intoarca sa predea in universitatile din Romania. Cat de deschise sunt insa acestea sa ii primeasca?

Despre toate aceste lucruri dar si altele am dori sa vorbim la Forumul Educatiei. Intr-un mod constructiv si orientat catre gasirea de solutii.

Ne vedem la Forum

Tincuta Baltag